July 14, 2010

Resepi untuk bulan Ramadhan! Sungguh menyelerakan.......



AIR ASAM MANGGA HAMIDAH( Untuk IKAN PARI BAKAR )

AIR ASAM MANGGA ( Untuk IKAN PARI BAKAR ) - CARI 
Makan & Resipi
Bahan-bahan
1 biji mangga muda [parut]
5 tangkai cili merah
10 tangkai ciliapi
4 cm belacan
1/2 cawan air asam jawa
Cara Memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali mangga dalam blender dan mesinkan sekejpa.
2. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan mangga muda.
3. Hidangkan dengan ikan bakar.

 

IKAN BAKAR TOMYAM  HAMIDAH

IKAN BAKAR TOMYAM - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
2 ekor ikan selar
daun limau purut
jus limau nipis atau kasturi
aluminium foil

Bahan Mesin
3 biji cili merah
5 biji ciliapi
3 tangkai serai
1 biji tomato
garam
Cara Memasak
1. Gaulkan semua bahan mesin dan letakkan dalam aluminium foil.
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Bungkus kemas.
3. Bakar diatas dapur atau dalam oven suhu 200'C selama 20 minit.
4. Perahkan limau semasa menghidang.

 

IKAN 3 RASA HAMIDAH

IKAN 3 RASA - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan dan kelar kedua belah badan]
Tepung jagung [untuk salut ikan]
1 labu bawang besar ] mayang
2 ulas bawang putih ]
1 s/b halia
Minyak untuk goring ikan

Bahan Sos
½ cawan sos toamto
3 s/b sos cili
3 s/b sos tiram
3 s/b air
1 s/k gula

Bahan Hiasan
1 pokok daun bawang [potong 3 - 4 cm]
2 biji cili merah ]
2 biji cili hijau ] mayang
2 biji buah tomato [belah 4
Cara Memasak
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.
2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 s/b minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi.
4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.

 

HATI GORENG BEREMPAH HAMIDAH

HATI GORENG BEREMPAH - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
300 gm hati lembu [ potong kecil & nipis]
2 biji bawang besar - dihiris bulat2
2 biji tomato buah [belah 4
3 biji lada hijau [potong 2 serung]
5 urat kacang panjang [potong pendek]
kobis bulat [potong kasar]
daun kari
minyak
garam

Bahan mesin
3 cm halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 s/b rempah kari daging
1 s/b jintan manis
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan daun kari . Masukkan bahan mesin dan kacau sehingga naik minyak.
2. Masukkan hati lembu.. Kacau sebati dan biarkan reneh sehingga naik minyak.
3. Masukkan kacang panjang dan kobis.
4. Masukkan bawang hiris, lada hijau, tomato dan garam.
5. Kacau lagi dan biarkan naik minyak semula.
6. Hidangkan dengan nasi atau roti.

NOTA:
sesuai untuk masakan orang semasa mengandung dan juga dalam pantang melahirkan anak..

 

DAGING GORENG LADA HITAM  HAMIDAH

DAGING GORENG LADA HITAM - CARI Makan & 
Resipi
Bahan-bahan
500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

bahan tumis [mayangkan/hiriskan ]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

bahan hiasan
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

 

SUP TULANG ala MAMAK  HAMIDAH

SUP TULANG ala MAMAK - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya

Bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam

Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga
Cara Memasak
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang

 

RENDANG TOK  HAMIDAH

RENDANG TOK - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
1 kg daging [potong sebesar 3 inci]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> kakliza x masukkan sebab anak2 tak suka..
3 s/b gula merah
3 keping asam keping
Daun kunyit [koyakkan]
garam

Bahan mesin
2 s/b ketumbar
1 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 biji cili kering
20 biji bawang merah
5 cm halia
5 batang serai
3 cm lengkuas
Cara Memasak
1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni]
5. Hidangkan.

 

DAGING MASAM MANIS  HAMIDAH

DAGING MASAM MANIS - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
500 daging [hiris nipis]
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
kunyit
garam
minyak

Bahan Hiris
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
Cara Memasak
1. Perapkan daging dengan sedikit garam dan kunyit sebentar.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging.Goreng sehingga lembut.
3. Masukkan sos tomato dan sos cili.
4. Masukkan pula bahan hiris. Kacau dan gaul sebati.
5. Angkat dan hidangkan.

 

RENDANG SOTONG  HAMIDAH

RENDANG SOTONG - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
500 gm sotong sederhana
1 biji kelapa
2 s/b kerisik
daun limau purut
daun kunyit [jika suka]
garam
gula
minyak

Bahan mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 sm lengkuas
3 sm halia
2 sm kunyit hidup
Cara Memasak
1. Bersihkan sotong.Buangkan kulitnya dan basuh. Toskan kering.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga naik minyak
3. amsukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
4. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
5. Masukkan sotong dan janggutnya [kepalanya]. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
6. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat.
7. Angkat dan hidangkan.

 

Sambal Udang & Petai  HAMIDAH

Sambal Udang & Petai - CARI Makan & 
Resipi
Bahan-bahan
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan]
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
Minyak
Garam
Gula

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.

 

SWEET-SOUR KETAM  HAMIDAH

SWEET-SOUR KETAM - CARI Makan & Resipi
Bahan-bahan
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
3 s/b minyak masak
3 s/besar sos cili
6 s/b sos tomato
1 cawan air
1 s/k garam
1 s/b gula
1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu]
2 biji tomato [dibelah]
1 biji telur [pukul sikit]
1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]

Bahan hiris
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendideh.
3. Masukkan garam dan gula sedikit.
4. Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendideh.
5. Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata.
6. Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat.
7. Masukkan dalam pinggan besar..

~ SELAMAT MENCUBE ~


Terima Kasih Sudi Singgah

July 13, 2010

JoM TrY.!!!!!!!!!!!!

Resepi Pencuci Mulut

Posted on April 23rd, 2007 by seri.
Categories: Uncategorized.

       AGAR2 CENDOL

 Bahan2nya:
1 peket agar2 20gm
2 cawan cendol
3 senduk gula pasir
4 sb gula merah
1 cawan santan pekat dari 1/2 biji kelapa
1 cawan susu cair
3 cawan air
sehelai daun pandan
 Cara Membuatnya:
1.        Agar2 dimasak dengan 3 cawan air hingga hancur.
2.       Masukkan gula putih biar hancur masukkan pula gula merah yang dibancuh dulu dengan sedikit air panas pastu tapis masuk dalam agar2.
3.       Masukkan daun pandan, gunakan api yang kecil bila agar2 dah mendidih, masukkan pula santan dan susu cair, didih sekejap tutupkan api.
4.       Masukkan cendol, kacau rata dan tuang dalam acuan, kalau masuk cendol semasa agar2 tengah mendidih nanti warna cendol jadi tak cantik.

    AGAR-AGAR TAIK MINYAK

From: Suhaiza Muhammad Sujari suha...@malayancement.com.my
1 pek agar-agar
½ cawan gula halus
½ pek gula batu
½ tin susu cair
1 kati gula merah
1 biji kelapa diambil santannya
4 biji telur ayam dipukul sehingga kembang
1 sudu teh esen vanila
2 helai daun pandan jika suka
 Cara-caranya
1.        Masak agar-agar bersama gula batu, gula halus dan daun pandan.  Masak sehingga cair dan tapiskan. sementara itu..
2.       Masak gula merah sehingga cair dan ditapis lalu dicampurkan dengan susu cair, telur yang telah dipukul dan tak lupa juga santan.
3.       Campur agar-agar yang telah siap ditapis bersama dengan dengan canpuran yang kedua tadi
4.       Masak agar2 nie sehingga ia membentuk seperti taik minyak.  Tapi agar2 nie jangan dikacau sampai ia menjadie seperti taik minyak keseluruhannya.
5.       Lepas tu boleh lah dituang didalam bekas, tunggu ia sejuk dan boleh lah dimakan….
  

      AIR JAGUNG

From: Khalida Asri (K.L.) Khal...@saipem.com.my
1 tin creamer jagung
1 tin susu sejat
gula ikut rasa
garam secubit
1.        cara; campur kesemua bahan ke dalam jug atau mangkuk punch
2.       susu guna ½ tin saja, gula di bancuh dengan air baru di campurkan garam.  kacau dan taruh ais…
3.       kalau nak cun lagi taruh ice cream soda dalam se cawan.  kalau nak meriah, taruh pewarna kuning sikit.  Pandai-pandai lah nak menambah nak bagi penyeri…tapi yang basicnya…macam tu lah….
  
CENDUL PULUT KODIANG
From: Salina Sal...@smlawpub.com.my
 Bahan A
1 cwn tepung beras
2 sudu tepung gandum
sedikit tepung jagung
air daun pandan
air kapur
 Bahan B
Santan
Gula merah
Gula Pasir
Pulut yang telah dikukus/dimasak
 cara membuatnya
1.        Bancuh tepung beras + gandum + jagung beserta air daun pandan dan sedikit air kapur makan. Agak-agak bancuhan tidak terlalu cair dan terlalu pekat.  Letak bancuhan tadi di atas api dan kacau sehingga nampak berkilat.  Kemudian lenyekkan ia dalam bekas berlubang-lubang yang ditadah di bawahnya bekas yang mengandungi air yang banyak.
2.       Masakan gula merah dan pasir yang dicampur air sehingga gula cair.
3.       Untuk hidangan campurkan cendul, pulut, santan kelapa (susu segar), air gula…
  

     BUBUR CACA

Utk isinya :
Tepung gandum
Air + sedikit kapur (utk mengentalkan adunan)
1.        Masukkan tepung, campurkan air dan air yg mengandungi kapur. Gaulkan sehingga sebati. Adunan jangan keras.  Macam buat cucur aje. Dan jgn lembek sangat nanti melekat2 .
2.       Sediakan bekas yg b’lubang macam utk buat cendul/sudukan aje sikit2 ke dalam adunan kuah di atas dapur.
Utk kuah :
3 cawan santan
gula melaka/gula kabung/nisan kerek
gula pasir (ikut kemanisannya)
secubit garam
daun pandan
 Cara buat kuah :
1.        Masukkan santan, gula melaka, gula dan secubit garam dan daun pandan.
2.       Masakan hingga mendidih.  Sentiasa dikacau agar tidak naik kepala. 
Sambil tu (jgn tutupkan api tapi biarkan api perlahan), masukkan adunan tepung yg dibancuh tadi dlm acuan cendul, titiskan ke dalam kuah yg tengah mendidih di atas dapur. 

1.Bergedil Roti

Bahan-bahannya

1.5 biji ubi kentang
1 cawan tepung gandum (ikut suka)
¾ daging cincang
daun saderi
¾ bawang nesar
1 keping roti kosong (ikut suka)
Minyak masak

Bahan untuk sos:
Bawang putih
Sedikit cuka
Lada merah

Caranya
  • Rebus ubi kentang jangan terlalu lembik
  • Daun saderi,bawang besar dicincang halus
  • Roti disoyat supaya menjadi halus
  • Setelah ubi kentang separuh masak, ubi tersebut hendaklah dilenyekkan kemudian gaul bersama tepung gandum tadi
  • Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dicincang halus tadi
  • Seterusnya masukkan roti yang telah disoyat halus tadi
  • Kemudian gaul hingga rata.Bentukkan bulat dan goreng menggunakan minyak banyak dan panas
Untuk sos:
Bawang putih dan lada merah dikisar halus
Gaulkan lada dan bawang tersebut hingga rata kemudian masukkan sedikit cuka
.


2. Jelly Kopi
Bahan-bahannya
400 gm agar-agar (dimasak bersama air)
1 biji kelapa (ambil santannya)
5 sudu tepung jagung
4 sudu Nescafe
2 sudu tepung beras
garam
gula

caranya



  • Agar-agar tersebut di bahagikan dua. Separuh dimasak bersama gula dan nescafe.
  • Kemudian tuangkan ke dalam loyang.
  • Manakala separuh lagi dimasak dengan santan, teping jagung, tepung beras dan garam.
  • Kemudian tuangkan agar-agar yang pertama tadi.

3. Pai Epal dengan Aiskrim
Bahan-bahannya
225 gm gula perang
45 gm tepung gandum
30 gm mentega
1 sudu teh perahan lemon
¼ sudu teh serbuk kayu manis
Secubit serbuk pala
5 biji epal (kupas kulit dan hiris nipis)
Aiskrim vanilla
Bahan-bahan doh:
150 gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
45 gm mentega
175 ml susu

caranya
  • Dalam periuk yang sederhana besar, masak 250 ml air bersama gula perang hingga pekat. Sejukkan.
  • Masukkan mentega, perahan lemon, serbuk kayu manis dan buah pala ke dalam air gula tadi untuk dijadikan sos.
  • Sementara itu susun hirisan epal ke dlaam dulang pembakar berukuran 12 x 8 cm. Curahkan sos ke atasnya. Panaskan ketuhar pada kepanasan 190C.
  • Untuk membuat doh, ayak tepung dan serbuk penaik. Gaul tepung dengan mentega hingga menjadi serbuk roti. Campur susu ke dalam adunan.
  • Uli hingga mendapat adunan lembut tetapi tidak lembik. Dengan menggunakan senduk, lapiskan adunan ke atas epal yang telah disusun.
  • Bakar selama 40 minit. Bahagian atas sepatutnya berwarna perang.
  • Hidangkan dengan aiskrim sebagai hidangan pencuci mulut, minum pagi atau petang.





 4. Puding Koktel Berkuah
Bahan-bahannya
BAHAN2 UNTUK PUDING:
1 paket agar-agar
4 cawan air
2-3 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
5 sudu besar gula (jika suka manis, boleh ditambah lebih gula)
Daun pandan
BAHAN2 UNTUK KUAH KOKTEL:
1 tin susu cair
1 tin koktel
½ tin air
2-3 sudu besar tepung kastard
Gula (Anggaran manis)
sedikit garam
Daun pandan
caranya
CARA MEMBUAT PUDING:

  • Masak agar2 dengan air hingga larut.
  • Masukkan gula & daun pandan.Bancuhkan tepung kastard dengan susu cair hingga larut & masukan kedalam agar2 tadi.
  • Kacau perlahan2 supaya tidak berkerak & biarkan mendidih. Angkat & tuangkan kedalam acuan kecil2. Biarkan sejuk & masukan kedalam peti sejuk.
CARA MEMBUAT KUAH KOKTEL:

  • Masukan susu cair,air,gula,garam & daun pandan.Masak hingga gula larut.
  • Masukan tepung kastard yang telah dibancuh dengan susu cair & kacau rata.
  • Setelah mendidih masukan koktel bersama sirapnya kedalam kuah tadi. Masak hingga agak pekat. Biarkan sejuk.

5. Pengat Labu
Bahan-bahannya
1 biji labu kuning
1 ½ cawan santan, daripada 2 biji kelapa
1 ½ cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 cawan air
caranya

  • Labu dipotong kecil-kecil. Rebus bersama air hingga empuk. Kemudian masukkan gula. Kacau rata.
  • Apabila gula larut masukkan santan dan daun pandan. Kacau sebati. Masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.

 6. Panc Buah-buahan Tropikal
Bahan-bahannya
½ cawan perahan mangga
½ cawan peraha jambu batu
½ cawan perahan belimbing
½ cawan perahan nanas
½ cawan perahan tembikai
½ cawan siraop gula batu
1 cawan isi tenmbikai
1 cawan nanas (dipotong dadu)
1 biji mangga (dipotong dadu)
1 biji belimbing (dipotong dadu)
caranya

  • Campur semua bahan ke dalam mangkuk panc & kacau sebati. Simpan didalam peti sejuk & biarkan sejuk.
  • Jika hendak lebih sejuk, masukkan ketulan ais.

7. Sira Ubi Kayu
Bahan-bahannya
3 ketul ubi kayu
½ cawan gula pasir
½ cawan gula merah
2 helai daun pandan
Garam secukupnya
Air
caranya

  • Ubi kayu direbus hingga empuk. Angkat dan sejat.
  • Masukkan ubi rebus, gula merah, gula pasir dan daun pandan di dalam periuk. Masukkan air dan garam secukupnya.
  • Kacau sebati dan masak hingga mendidih.

8. Triffle
Bahan-bahannya
Sponge cake (potong ikut suka)
1 peket agar² (perasa ikut suka)
1 tin mixed fruit
Whipped cream
1 cawan custard
4 cawan air
2 sudu besar gula pasir
caranya
Untuk Custard

  • Campurkan tepung custard dan air.
  • Masak atas api perlahan²
  • Masukkan gula
  • Masak sehigga custard agak pekat
Untuk Agar-agar

  • Campurkan sepeket agar² dengan air yg panas.
  • Susun kek yg dah dipotong dalam mangkuk
  • renjiskan sedikit dengan air buah dalam tin
  • Tuangkan custard yang dah siap dimasak atas kek (ikut selera nak berapa banyak)
  • Bila custard dah hampir set, tuang agar² di atas custard
  • Last sekali, pancitkan whipped cream atas agar²
  • Kemudian, sumbat dalam peti sejuk.

9. Suji
Bahan-bahannya
1 cawan tepung suji(semolina)
1 tin susu cair
200g gula(1 cawan)
Minyak sapi 1 sudu kecil
Daun pandan 3 helai
Buah pelaga 2 atau 3,kayu manis 1 ibujari atau kurang
Air 3 ½ tin susu cair
Pewarna kuning ½ sudu kecil atau kurang sikit
Air mawar 1 sudu kecil

caranya

  • Mendidihkan air 3 1/2 tin tadi. masukkan daun pandan,buah pelaga,kayu manis.
  • Bila sudah mendidih,wangi,angkat bahan tadi dan ketepikan(buang) kerana tidak digunakan lagi. Tuang warna kuning. Tuang gula,susu cair,kacau.
  • Tuang tepung suji sedikit demi sedikit sambil dikacau, sampai pekat sedikit. Api perlahan.
  • Tuang minyak sapi 1 sudu kecil dan air mawar sambil di gaul sebati untuk mengelakkan hangus.

 10. Choco Da Milk Shake
Bahan-bahannya
2 sudu besar Milo
2 sudu besar susu Grow (perasa Coklat)
½ gelas aiskrim vanilla
½ gelas air masak
caranya
Masukkan Milo dan susu Grow ke dalam bekas.Masukkan air masak dan kacau sehingga larut.
Kemudian, masukkan aiskrim vanilla kedalam bekas tersebut dan kacau sehingga larut.Dihidangkan serta merta.


Donut coklat
 


bahan²

500 gm tepung gandum (utk buat roti)
10 gm serbuk koko
100 gm gula kastor
sedikit garam
25 gm yis kering
2 biji kuning telur
5 gm serbuk penaik
25 gm serbuk susu
250 gm air sejuk
50 gm mentega
minyak utk menggoreng
sedikit coklat masakan utk hiasan

cara

1. campur semua bahan bersama kecuali air dan garam

2. gaul semua bahan perlahan dengan memasukkan air dan sedikit garam. uli perlahan sehingga doh licin dan kenyal. tutup doh dengan kain basah atau plastik dan biarkan lebih kurang 30 minit ikut suhu bilik.

3. setelah kembang, tepuk doh utk buang angin, kemudian canaikan doh mengikut kesukaan anda.

4. bentukkan acuan donut. rehatkan selama 10 minit atau lebih asalkan kembang gebu.

5. goreng dlm minyak yg banyak

6. setelah sejuk hiaskan dgn coklat masakan.

ROTI SOSEJ
ni resepi roti (resepi kak hanieliza

Bahan Roti [digaulkan rata]
1 kg tepung gandum
2 paket yeast..mauripan
200 gm gula kastor/halus
4 s/b susu tepung
Secubit garam

2 biji telur
500ml air suam
3 s/b susu pekat
3 s/b shortening
3 s/b butter
30 biji sosej [rebus dan toskan]

Bahan Glaze/Kilat
3 biji kuning telur……………..)
3 s/b susu segar……………….) Kacau rata

Sedikit bijan yang telah di goreng tanpa minyak

CARA MEMBUAT ROTI:
1. Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 – 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angina keluar.
5. Ambil adunan sedikit dan bulatkan, kemudian digelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej.
6. Sapukan dengan bahan glaze dan taburkan sedikit bijan.
7. Biarkan adunan ini naik semula (15 – 20 minit ).
8. Bakar dalam suhu 200 C sehingga masak keemasan (20 – 25 minit)




Bun SoSej Berpintal







Bahan-bahan :

400 g tepung roti (strong white bread flour)
1 1/2 sudu kecil yis kering segera
1 sudu kecil garam (paras rata)
1 sudu besar gula castor
3 sudu besar minyak masak
250 ml air suam (warm)
10 batang sosej ayam
sedikit sayur campur
sedikit sos tomato
sedikit mayonis
1 biji telur } dipukul sedikit-utk sapuan

Cara membuat:

Campurkan tepung, yis, garam, gula kedlm mangkuk besar.
Buat lubang di tengah2nya, tuangkan minyak dan air.
Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut, jika adunan terlalu kering tambahkan 2-3 sudu kecil air lagi mengikut keadaan
Uli selama 10-15 minit sehingga doh menjadi licin dan elastic.
Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam atau sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Potong doh kpd beberapa bahagian dimana setiap bahagian seberat 50 g
Taburkan sedikit tepung ditempat mencanai kemudian canaikan setiap bahagian doh menjadi btk segiempat (lebar mesti sama dgn panjang sosej)
Letak sosej diatasnya kemudian gulung
Potong kpd beberapa bahagian yg sama besar tapi jgn putus
Twistkan setiap bahagian potongan ke kiri dan kanan berselang seli (spt gambar diatas)
Letakkan di atas dulang yg telah disapu minyak
Ulang kesemua doh hingga habis
Tutup dulang tersebut dgn cling film, biarkan doh tersbt naik sekali ganda
Selepas itu taburkan sayur campur di atas roti sehingga sekata
Panaskan oven pd suhu 200'’C, bakar selama 10 minit kemudian keluarkan dr oven, sapu atas/tepi roti dgn dgn kuning telur kemudian masuk balik ke dlm oven bakar semula selama 10-15 minit atau sehingga keperangan
Apabila masak, paipkan sos tomato atau sos cili jika suka dan mayonis diatasnya
Enak dimakan semasa panas..kanak2 pasti suka  


Terima Kasih Sudi Singgah

JoM TrY ReSiPi bArU HaRi nIIiI.......

Aneka Resepi Lauk PaukAneka Nasi
Aneka Kerabu
Puding Dan Agar-Agar
Aneka Resepi Roti
Aneka Pencuci Mulut
Aneka biskut-raya
Aneka Resepi Kek


Terima Kasih Sudi Singgah

July 12, 2010

DARI SEORANG LELAKI

Yang pompuan udah kawen tu ….hehehe pass pass kat hubby u all

teringat pasal satu story...seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan
giler..halaman rumah berselerak.. surat di peti pos tak berambil,anak-
anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh
dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi,;;; masuk ke
pintu rumah, lagi lelaki tu terkejut...ruang tamu lagi teruk berselerak
lelaki itu melaung nama isterinya... .sepi tiada jawapan masuk ke
dapur..sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh,periuk tidak
bercuci.
mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke
bilik air, baju masih belum berbasuh,apatah lagi berendam .lelaki itu
cemas mencari isterinya..dia bergegas ke tingkat atas, melihat isterinya
terbaring di atas katil sedang membaca buku.."awak sakit ke?"..tanya
lelaki itu.. "tak lah", jawab isterinya ringkas "kenapa teruk sangat rumah
kita hari ni", tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi
isterinya, kot-kot isterinya demam... balas isterinya "wahai suamiku,
semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah
seorang suri rumah, duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di
pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah
yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang. ....NAH, HARI INI
SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP
HARI.......

"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengek atau
mengilai seperti pontianak . Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus
melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...

Best baca sampai abis!!!. It's true. To share..Dari Ilham seorang lelaki..


As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik
porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu
pening.Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at times
boleh membuat kepala berserabut. Kalau madam takde kat rumah, alangkah
tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar kat
depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek
kata,FreeeDoMmmmmla h!!

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone",aku
pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once
shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one
to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga, I felt
something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau
'assshheemmmm' , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah
abis,tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak
boil...Masuk hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai
yang cun melecun,wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga
yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the
smile yang ikhlas,forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.
Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer
best pun jadik tak best.

Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik
rasa cam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah
makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis utk
dipakai.

Toilet dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak, tak
dimop...Everynite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling
blindly... bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata
sebulan atau setahun....belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah
terasa separuh pengsan.

Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita
sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...begitulah isteri
kita rasa bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya..

So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat
kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dorang
ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren
kita,sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah
dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini
kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah
lagi...penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang wanita...tak
rela!!!

So to all mums and wives out there... life will be meaningless without you
.

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak sekarang,tetapi
when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak
kena!Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan
dah tak bermakna.Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
HAPPINESS!!!

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure
24hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott peettttt,boleh
pecah eardrums. And if mak menjerit, boleh bergegar isi perut. Silap gaya
, tingkap pun boleh tercabut...
And if mak takde, BangZaiiiiii! !! MerdeKa!!!FreeDoMmm mmm! !! Can do
whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah
kawan,boleh chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut
kat talipon ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng
solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik
sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada ketika itulah baru kita sedar
bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah.Tanpa
leteran itu, semunya seperti MATI... Without mum, hidup ni tak ada
cabaran, not challenging, no suspense. Balik kul braper pun, takde orang
nak membebel, takde orang nak pulas telinga. Our life graph becomes very
the monotenous,then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah
memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih bermakna. Pendek kata,
biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik telinga.
Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti.
Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our
life!!
Sekian terima kasih.


Terima Kasih Sudi Singgah