Bahan-bahan :
Segenggam asparagus (dipotong menyerong)
Beberapa ekor sotong
6-7 biji cili merah
2-3 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Belacan sebesar ibu jari
Asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit air
Cara-caranya ;
Blendkan bawang merah,bawang putih,bawang besar, cili merah,cili padi dan belacan. Tumiskan bahan blend hingga garing, masukkan sotong yang dipotong kecil-kecil. Masukkan sedikit air dan masak sotong sehingga lembut atau masak. Bila sotong dah masak,masukkan asparagus dan kacau beberapa kali. Jangan terlalu masak sangat asparagus tu, nanti lembut sangat tak sedap. Bolehlah diangkat dan hidang bersama nasi.
Segenggam asparagus (dipotong menyerong)
Beberapa ekor sotong
6-7 biji cili merah
2-3 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Belacan sebesar ibu jari
Asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit air
Cara-caranya ;
Blendkan bawang merah,bawang putih,bawang besar, cili merah,cili padi dan belacan. Tumiskan bahan blend hingga garing, masukkan sotong yang dipotong kecil-kecil. Masukkan sedikit air dan masak sotong sehingga lembut atau masak. Bila sotong dah masak,masukkan asparagus dan kacau beberapa kali. Jangan terlalu masak sangat asparagus tu, nanti lembut sangat tak sedap. Bolehlah diangkat dan hidang bersama nasi.
Post a Comment