Bahan-bahan
1kg daging
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 bungkus rempah kerutup
1 sudu makan ketumbar
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 btg serai
1 gelas santan
2 sudu kerisik
Garam secukup rasa
Sedikit gula melaka
Air asam jawa
Bahan untuk menumis
5 kuntum bunga cengkuh
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Cara membuatnya
- Daging dipotong dan dibersihkan
- Rempah, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan ketumbar dikisar halus
- Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan menumis. Tumis sehingga kekuningan. Masukkan rempah yang telah dikisar dan serai yang telah dititik. Tumis sehingga rempah garing
- Masukkan daging dan air asam jawa. Masak hingga daging empuk
- Masukkan santan dan masak sehingga mendidih
- Masukkan kerisik, garam dan gula melaka. Masak sehingga pekat dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi dagang
TIP: Untuk melembutkan daging, tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perap
bahan tersebut denan daging kira-kira 1/2 jam
1kg daging
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 bungkus rempah kerutup
1 sudu makan ketumbar
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 btg serai
1 gelas santan
2 sudu kerisik
Garam secukup rasa
Sedikit gula melaka
Air asam jawa
Bahan untuk menumis
5 kuntum bunga cengkuh
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Cara membuatnya
- Daging dipotong dan dibersihkan
- Rempah, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan ketumbar dikisar halus
- Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan menumis. Tumis sehingga kekuningan. Masukkan rempah yang telah dikisar dan serai yang telah dititik. Tumis sehingga rempah garing
- Masukkan daging dan air asam jawa. Masak hingga daging empuk
- Masukkan santan dan masak sehingga mendidih
- Masukkan kerisik, garam dan gula melaka. Masak sehingga pekat dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi dagang
TIP: Untuk melembutkan daging, tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perap
bahan tersebut denan daging kira-kira 1/2 jam
Post a Comment